Wydrukuj tę stronę
czwartek, 11 styczeń 2018 11:43

"Jaskółki" kulinarnie

Opublikowane przez

Dzisiejsze spotkanie Jaskółek wypełniały piękne zapachy i smakołyki. Spotkaliśmy się na zajęciach, które zgodnie z naszym planem poświęcone były na kulinarne warsztaciki.Po przywitaniu i rozmowie o naszych sukcesach (nie tylko szkolnych) i smuteczkach, udaliśmy się do kuchni. Znaleźliśmy przepis na domowa tortillę. Podzieleni na małe grupki pod okiem wolontariuszy zabraliśmy się za obieranie, krojenie i szykowanie. Kroiliśmy w kosteczkę pomidory, ogórki, paprykę, wędzone udko kurczaka. Na stole znalazły się też sałata i kukurydza. Ułatwieniem były gotowe tortille. Nasze starsze koleżanki z gastronomika przygotowały sosy (czosnkowy i keczupowy). Każdy sam decydowało o tym, co znalazło się na tortillowym placku (trzeba było użyć co najmniej dwóch warzywnych składników). Samodzielnie przygotowany posiłek smakował wszystkim. Z pełnymi brzuszkami urządziliśmy sobie wieczór z grami planszowymi. Był też czas na naukę, bo wolontariusze chętnie pomogą w lekcjach.

Czas szybko minął. Podsumowaliśmy nasze spotkanie i wróciliśmy do domu. Za tydzień będziemy ćwiczyć swoją tężyznę fizyczną – tak mówi plan. Co i jak zobaczymy.